toller beweging

Beweging


Geen onverantwoorde beweging! Ondanks het feit dat lichaamsbeweging onmisbaar is voor de ontwikkeling van de spieren van een jonge hond, kunnen onverantwoorde bewegingen leiden tot schade aan het skelet en de gewrichten. Vermijd dus onverantwoorde bewegingen!

Geen onverantwoorde beweging : Ondanks het feit dat lichaamsbeweging onmisbaar is voor de ontwikkeling van de spieren van een jonge hond, kunnen onverantwoorde bewegingen leiden tot schade aan het skelet en de gewrichten. Vermijd dus onverantwoorde bewegingen!

Met onverantwoord wordt bedoeld: Te lange en te zware wandelingen voor de pup; laat een hond maximaal 5 minuten aaneengesloten bewegen, per maand dat de hond oud is. Deze hoeveelheid beweging kan wel meerdere malen per dag, mits de hond tussendoor voldoende rust krijgt. Bijvoorbeeld: een pup van 4 maanden: 4x5 = maximaal 20 minuten beweging achter elkaar.

  • Voor langere wandelingen is een draagzak ideaal. Het lopen aan de fiets; een hond kan naast de fiets niet zijn eigen tempo bepalen, waardoor het voor een pup een te zware inspanning kan zijn zonder dat u dit door heeft. Pups te vroeg trap laten lopen of ergens op of af laten springen; laat een pup dus ook niet in- of uit de auto springen maar til hem erin en eruit.
  •  
  • Spelen met andere honden; natuurlijk is spelen goed voor de ontwikkeling en socialisatie, maar spelen met andere (zeker grotere honden dan uw pup) kan een belasting vormen voor de gewrichten. Let er dus op dat uw pup niet te lang en te wild speelt met andere honden.
  • Pups achter een bal aan laten rennen; het plotselinge draaien en remmen kan nog moeilijk worden opgevangen door de spieren en gewrichten van een pup.
  • Het spelen en rennen op een gladde ondergrond; denk hierbij aan een laminaatvloer, maar ook nat gras is bijvoorbeeld erg glad. De poten van uw pup kunnen op een gladde ondergrond in een positie glijden die slecht is voor de gewrichten.

Socialisatie

Belangrijk is dat een pup op jonge leeftijd went aan diverse situaties die hij in zijn verdere leven kan tegen komen. Het is dus belangrijk om een pup overal mee naar toe te nemen. Zo doet hij veel indrukken op. Als het te ver of te lang lopen is, draag de pup dan, bijvoorbeeld in een speciale draagzak of rugzak. Ook een hondenkar of “bolderkar” kan, zeker bij zwaardere of al iets oudere pups, uitkomst bieden.

Laat in het kader van socialisatie, de pup wel alvast kennismaken met traplopen en lopen naast de fiets. Op volwassen leeftijd is dit namelijk veel moeilijker aan te leren. Hierbij geldt dan wel: oefen dit beperkt en zorg er bijvoorbeeld voor dat uw hond rustig de trap afloopt.

© Royal Canin Nederland BV – maart 2008