toller Zindelijkheid

Zindelijkheid


Pups moeten altijd plassen en/of poepen nadat zij gegeten, geslapen, en gespeeld hebben. Als we dat goed in ons achterhoofd houden, dan weten wij meteen dat we heel veel naar buiten zullen moeten de komende maanden.

Nu vinden wij dat natuurlijk niet erg, dat wisten we van tevoren. Het is nu gewoon zaak dat u constant op uw pup blijft letten. U heeft in de winter een jas klaar liggen en uw schoenen altijd aan. In de tijd dat u die aan moet trekken heeft de pup meestal al gedaan wat hij moest doen en het is juist de bedoeling dat u zoveel mogelijk probeert te voorkomen dat hij iets binnen doet.

Goed. Uw pup heeft net heerlijk een paar uurtjes geslapen en tilt langzaam zijn koppie op. Op dat moment trekt u al uw jas aan, pakt de pup op (als een pup getild wordt, zal hij zijn behoeften ophouden. Als u hem tijdens het plassen optilt, zal hij daar ook mee stoppen.) en gaat met hem naar een veldje waarvan u vindt dat hij in het vervolg zijn behoeften moet doen. Til hem niet op aan zijn nekvel, het is geen kat, maar ondersteun zijn hele lijfje. Op dat punt aangekomen zet u hem neer en zegt op vriendelijke toon: ‘plasje doen’, of iets anders wat u daarvoor wilt gebruiken.

Het is handig om er een commando aan te verbinden. (Soms, als uw hond wat ouder is en het commando kent, en u heeft een keertje wat minder tijd om uw hond uit te laten, is het heel handig als de hond op commando kan plassen.) Al heel snel zal uw pupje door de pootjes zakken en netjes plassen. Op dat moment gaat u helemaal uit uw dak. U prijst uw pupje de hemel in. U kunt hem tegelijk ook belonen met een brokje. Binnen de kortste keren weten de meeste pups dat, als ze buiten een plasje hebben gedaan, er een brokje achteraan komt en dat de baas blij is. Mijn pup zat tijdens het plassen al te kijken of ik soms een brokje uit mijn zak haalde.

Deze methode houdt u aan in alle gevallen. Probeer steeds de pup een slag voor te zijn en probeer te voorkomen dat hij de fout in gaat. Ik zeg met nadruk ‘probeer’. Want ik weet uit ervaring dat je dat lang niet altijd voor kunt zijn. Nu is het zaak dat u de keren dat het toch fout mocht gaan, goed reageert. De enige reactie die u daar op mag geven, is helemaal geen reactie. Straf uw pupje niet voor ongelukjes in huis. Hij begrijpt vooral in het begin helemaal nog niet waar hij voor gestraft wordt en zal er misschien alleen maar erg nerveus door worden. De meest gestelde oplossing, ‘haal hem er met zijn neus doorheen’ is helemaal uit den boze.

Naar mijn mening krijg je daar gedragsgestoorde honden van. Welke teef heeft ooit haar pup met de kop in zijn ontlasting geduwd? Daar begrijpen ze de bedoeling niet van, dus dat kunnen we beter achterwege laten. Het is gewoon zaak dat als het toch al te laat is dat we de pup even in een andere ruimte zetten, en het daarna gaan opruimen zonder dat uw pup het ziet. Er wordt dan totaal geen aandacht geschonken aan dit gebeuren, zodat hij er ook geen aandacht door krijgt. Aandacht is op zich al een mooie beloning die er voor zou kunnen zorgen dat hij dit gedrag herhaalt. Daarentegen wordt het pupje beloond als er buiten op het veldje geplast of gepoept wordt. Na verloop van tijd heeft uw pupje het vanzelf door. Buiten vindt u het fantastisch, geweldig, uitzonderlijk, krijgt hij er zelfs een brokje voor. Binnen wordt er niet gereageerd. De keuze is simpel.

De meeste honden zijn van zichzelf al heel zindelijk. Honden willen liever niet hun eigen slaapplaats bevuilen. Daar kunnen wij dus heel mooi gebruik van maken. ’s Nachts kunnen wij hem in een zeer beperkte ruimte (waar hij nog wel breeduit kan liggen) stoppen, met een lekker kleedje. Aan u de keus of u er ’s nachts uit wilt of niet. Als uw pup jankt en u gaat er uit om hem te laten plassen, is de kans groot dat u er de volgende nacht weer uit moet. En de volgende, en de volgende. U kunt ook gewoon niet reageren. Als u zeker weet dat er verder niets met hem aan de hand kan zijn, kunt u hem gewoon ook even laten piepen. Hij houdt vanzelf weer op. Dat zal hij misschien 1 of 2 nachten doen, maar dan is het ook bekeken.

U zult zien dat uw pup al heel snel ’s nachts zindelijk is. Ook hier geldt weer: als hij op zijn kleedje heeft geplast of gepoept gewoon helemaal niet reageren. Het is waarschijnlijk al een tijd geleden dat hij dat gedaan heeft en hij weet dat zelf allang niet meer (pups kunnen nog niet zo heel lang onthouden). Als u hem nu zou straffen wordt hij feitelijk gestraft voor dat moment. Waarschijnlijk terwijl hij u vrolijk begroet omdat hij u na een lange nacht weer ziet. Als dat een paar keer zou gebeuren, kunt u er van uit gaan dat hij u niet lang meer zo vrolijk zal begroeten, maar met zijn staart tussen zijn pootjes naar u toe komt kruipen: ‘je bent toch niet weer boos hè baas?’.

Bron: Boek, De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Beeld van een bijzonder ras, Door: J. Gieskens