toller benchtraining

Benchtraining


Een bench is een soort kooi waar uw pup in kan op momenten dat u niet op hem kunt letten of als u even weg moet. Hij kan dan niets stukmaken in huis. Ook is een bench makkelijk om hem te leren zindelijk te worden. (Een hond bevuilt het liefst niet zijn eigen slaapplaats.) Daarnaast kunt u uw pup met behulp van de bench heel goed aanleren om alleen thuis te zijn, iets wat de meeste honden toch niet echt leuk vinden.

Vaak wordt gezegd: óh, wat zielig zo’n kooi’. Maar dat is een bench geenszins. Vooral pups en jonge honden, maar ook onzekere honden, willen zich graag veilig voelen. Zij hebben ook altijd de drang om de ruimte waar zij zich in bevinden te verdedigen als er verder niemand aanwezig is. Hoe groter nu die ruimte is, hoe groter de ruimte die zij moeten verdedigen. Des nerveuzer zij dus worden, want een hele woonkamer is wel erg veel voor een pup. Leert u uw pup in een bench van pakweg een vierkante meter, te verblijven dan is dat de hele ruimte die hij moet bewaken. Niet veel zult u zeggen, maar juist voor een jonge of nerveuze hond ruim voldoende. In de bench kan er niets gebeuren. Hij zal zich er dus heel snel veilig in gaan voelen en de bench echt waarderen. Veel honden gaan zelf de bench in (als het deurtje tenminste openstaat) op de momenten dat zij rust willen. Als zij zich echt niet prettig zouden voelen in de bench, zouden ze dat toch zeker niet doen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat u uw pup langzaamaan leert dat een bench heel leuk en veilig kan zijn. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf.

Benches zijn te krijgen in alle soorten en maten. De prijs varieert ook heel erg. U kunt op shows meestal alle soorten bekijken en zien wat voor u en uw pup het beste is. Het formaat is wel belangrijk. De pup moet, als hij volwassen is, breeduit kunnen liggen en makkelijk rechtop kunnen staan. Er zijn ook tweedehands benches te koop. Let er dan wel goed op dat die veilig is. Geen rondhangende stukken ijzerdraad, geen touwtjes waar de pup zich in kan verslikken en geen splinterende onderdelen die stukgebeten kunnen worden. Onder in de bench legt u een oude handdoek of een kleed. Een vetbed vinden de meeste honden heerlijk. Ze liggen daar prinsheerlijk op. Een vetbed is een soort vachtje, verkrijgbaar op bijna alle hondenshows en in sommige dierenwinkels. Ook legt u in de bench het lapje of een oud handdoekje, dat u van de fokker heeft meegekregen, omdat daar al zijn lucht aan zit.

U plaatst de bench in huis op een plek die niet in de loop ligt, maar waar de pup wel de hele kamer kan overzien. Hij moet natuurlijk wel rust hebben in zijn bench. Ook mag de bench niet op de tocht staan en niet vlak naast de verwarming.

Een pup went heel makkelijk aan een bench. op de foto hierboven ziet u Alliance de la Vie Wildfowler Jewel, net twee maanden oud. Zij vindt het prima. Ze krijgt daar haar eten en een veiliger plek is in huis niet te vinden. Ze voelt zich hier volkomen op haar gemak.

Het aanwennen gaat heel simpel. Als uw pup gespeeld heeft en u heeft hem daarna uitgelaten, zal hij hoogstwaarschijnlijk moe zijn en willen slapen. We leggen nu een paar brokjes in de bench. Nu leggen wij de pup in de bench, aaien hem nog even en doen dan het deurtje dicht. Hij zal misschien nog even piepen, maar hij kan u nog steeds zien en horen. Als u niet reageert op zijn klaaglijke gepiep, zal dat waarschijnlijk zo over zijn. Hij is doodmoe en gaat heerlijk slapen. Haal hem er nooit uit op het moment dat hij zit te janken. Hij wordt dan beloond voor verkeerd gedrag. Zodra hij wakker wordt mag hij er meteen weer uit en u beloont hem uitbundig. U moet er dan wel voor zorgen dat hij er nog niet aan heeft kunnen denken om te gaan janken. U moet hem dus vóór zijn. Iedere keer dat u denkt dat uw pup gaat slapen, kunt u op deze manier handelen.

U kunt hem ook zijn eten geven in de bench. Hij zal dan zeker de bench als een fijne plek in huis gaan zien.

Maak niet de vergissing uw pup of jonge hond voor straf in de bench te zetten. Hij zal meteen doorhebben dat het een straf is (een hond voelt het feilloos aan als u boos bent) en hij zal niet meer in de bench willen.

Zorg er ook voor dat uw pup altijd eerst goed wordt uitgelaten voordat hij de bench in gaat. Zo voorkom je ongelukjes. Plast of poept hij onverhoopt toch in zijn bench, straf hem daar dan niet voor. Hij vindt het zelf al erg genoeg dat hij zijn slaapplaats bevuild heeft. Gooi gewoon het kleedje in de was en doe er een schone in. Maak er geen drama van. Zo’n ramp is het nu ook weer niet. Uw pup zal snel genoeg zindelijk zijn in zijn bench.

Bron: Boek, De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Beeld van een bijzonder ras, Door: J. Gieskens