De AustralianShepherd is niet voor mensen die het graag rustig aan doen, en behoren tot de meest populaire rashonden onder hondenliefhebbers.

Typische eigenschappen

Maat: man 51-58 cm, vrouw 46-53 cm
Gewicht: 16 tot 22kg
Vachtlengte: gemiddelde lengte
Vachtkleuren: Basiskleuren Zwart, rood, gevlekt zwart met grijze grond, gevlekt kastanjebruin, gevlekt met lichtrode of beige grond in vele combinaties
Land van herkomst: Verenigde Staten Kenmerken geschiktheid voor gezinnen

Oorsprong van de Australische herder

Zoals de naam doet vermoeden, komt de Australische Herder niet uit Australië. Het ras komt oorspronkelijk uit de VS. En toch is er een echte mix van verschillende Europese hondenrassen in de AustralianShepherd.

Naast de herdershondenrassen die inheems zijn in Noord-Amerika, zijn zijn voorouders onder meer Noord-Spaanse herdershonden, de border collies van Schotse immigranten en Australische veehonden, die samen met Australische merinoschapen naar Amerika werden gebracht.

Op de Amerikaanse ranches werden natuurlijk vooral die honden gefokt die de gewenste eigenschappen hadden: intelligentie, herdersinstinct, alertheid en aantrekkelijkheid.

Uiterlijk van de Australische herder

Een AustralianShepherd is een middelgrote hond, die 45 tot 55 cm hoog is tot op de schoft. Vrouwtjes zijn iets kleiner en kwetsbaarder dan mannetjes. Volwassen dieren wegen doorgaans tussen de 13 en 22 kilogram. De AustralianShepherd is goed uitgebalanceerd in grootte en botstructuur.

De AustralianShepherd heeft een expressief hoofd. De oren zijn zijwaarts geplaatst, vallen naar voren wanneer ze volledig alert zijn en prikken tot een kwart tot een half keer hun lengte.

De AustralianShepherd heeft bruine, blauwe of amberkleurige ogen, ook in combinatie en met spikkels.

Vacht en kleuren

De Australische Herder heeft een middellange, gladde en weelderige vacht. Er zijn nauwelijks grenzen aan de vachtkleuren. Er zijn drie basiskleuren in dit hondenras:

  • Rood
  • Zwart
  • Red Merle (gemarmerd rood of bruin)
  • Blue Merle (zwartgemarmerd)

Naast deze basiskleuren en combinaties daarvan zijn markeringen in wit of koper toegestaan.

Let op: Bij het paren van twee honden met het merle-gen kunnen de pups blind of doof worden, het skelet misvormen en hartafwijkingen krijgen. Het fokken van twee honden met het merle-gen wordt daarom beschouwd als martelen.

Het onderhoud van de vacht is vrij laag. Een keer per week grondig borstelen is voldoende om vuildeeltjes en kleine klitten te verwijderen. Frequenter borstelen wordt alleen aanbevolen tijdens de rui in het voor- en najaar om de dode haren uit de vacht te verwijderen.

Karakter en opvoeding

De AustralianShepherd is een alerte, levendige en slimme hond die veel kracht en uithoudingsvermogen toont. Hij is één van de slimste hondenrassen.

Iedereen die een Australische Herder wil opvoeden, moet weten dat ze soms graag zelf het initiatief nemen. Dit doet hij wanneer de instructie van zijn baasje hem vreemd lijkt. Wat de hond in zo’n situatie zinvoller of grappiger vindt (bijv. sokken kauwen) is niet altijd wat de baas of bazin even zinvol of grappig vindt.

Er is veel gevoeligheid en hondengevoel nodig om een ​​AustralianShepherd te bezitten. Het moet voor het dier duidelijk zijn dat het zijn mens kan vertrouwen en moet gehoorzamen. Een harde hand daarentegen heeft geen zin bij het africhten van de Australische Herder, omdat Aussies zeer gevoelige honden zijn en het vertrouwen in hun baasje verliezen als ze te hard of zelfs ruw worden behandeld.

De AustralianShepherd als gezinshond

Door zijn vriendelijke karakter is de AustralianShepherd een heerlijke gezinshond. Natuurlijk is het belangrijk dat de hond goed wordt gehouden en getraind.

Bij het omgaan met kinderen moet er natuurlijk op worden gelet dat de kleintjes de hond niet te ruw behandelen. Als een Australische Herder al met kinderen is opgegroeid, zal hij zeker goed met ze kunnen opschieten.

Meer informatie over dit prachtige, maar uitdagende hondenras kun je vinden op https://www.australischeherders.nl/.