Honden kunnen, net als hun menselijke tegenhangers, af en toe last hebben van de hik. Meestal zijn de hik van honden volkomen normaal en verdwijnen ze binnen een paar minuten. De hik komt vaker voor bij puppy’s en jonge honden en is zelden een reden tot bezorgdheid. Maar waarom krijgen honden de hik? Wat veroorzaakt ze? En wanneer moet u zich zorgen maken dat uw hond de hik heeft?

Wat is de hik bij honden?

De hik bij honden en puppy’s wordt veroorzaakt door een snelle samentrekking van het middenrif. Het middenrif is een spierlaag die de borst van de buik scheidt en die betrokken is bij het helpen van uw pup om te ademen. Wanneer een hond inademt, trekt het middenrif samen en beweegt het naar beneden, waardoor de ruimte in de borstholte groter wordt zodat de longen zich met lucht kunnen vullen. Wanneer een hond uitademt, ontspant het middenrif en maakt de borstholte kleiner, waardoor de lucht uit de longen wordt geperst.

De beweging van het middenrif is soepel en ritmisch. Wanneer het echter plotseling of onregelmatig samentrekt, is het resultaat een kleine spierspasme en de resulterende hik. De spier van het middenrif wordt aangestuurd door verschillende zenuwen, waarvan er één de middenrifzenuw wordt genoemd. Deze zenuw ligt zeer oppervlakkig in het middenrif en kan geïrriteerd raken door bewegingen van de maag en darmen die in de buurt zitten.

Dit is met name het geval als de maag gevuld is met gas of lucht. De hik kan enkelvoudig zijn of snel achter elkaar optreden als de samentrekking van het middenrif wordt herhaald. De meeste hikken bij honden zijn stil, en we zien vooral hun buik en borstkas snel bewegen. Als er echter tegelijkertijd lucht door de glottis of stembanden wordt verdreven, kan een klein “hic” -geluid of hoesten worden opgemerkt.

Waarom krijgen honden de hik?

Een hik treedt op wanneer het middenrif geïrriteerd is, waardoor een korte, onwillekeurige spierspasme ontstaat. De meest voorkomende reden hiervoor bij honden is te snel drinken of eten, waardoor uw hond lucht binnenkrijgt samen met zijn voer of water. De lucht en het voer vermengen zich in de maag van uw hond, waardoor het gas uitzet en het middenrif irriteert als de maag samentrekt en beweegt om het voer te verteren. Opwinding, stress of hijgen kan ook een aanval van hik veroorzaken.

Puppy’s hebben meer kans op de hik dan oudere honden. Puppy’s eten vaak sneller dan volwassen honden en zijn speelser en energieker, waardoor ze meer lucht binnenkrijgen. Deze opeenhoping van gas in de maag kan het diafragma irriteren. Jonge honden hebben ook minder vet in hun buik en daarom minder vulling rond de buik om een deel van zijn bewegingen te absorberen. Puppy’s ademen van nature sneller dan volwassen honden en hun spieren zijn zwakker en vermoeider, waardoor contracties van het middenrif en de daaruit voortvloeiende hik waarschijnlijker worden.

Doen hikken honden pijn?

Het is onwaarschijnlijk dat de hik pijn of ongemak voor uw hond veroorzaakt. De meeste aanvallen van de hik verdwijnen binnen een paar minuten en zijn niet meer dan een ergernis voor uw hond. De meeste honden blijven kalm tijdens periodes van hikken en vertonen geen tekenen van angst of ongemak. Als uw hond tekenen van angst vertoont, zoals overmatig ijsberen, hijgen of onrustig zijn, of buikpijn zoals rekken, draaien om naar de buik te kijken, of pijn bij het aanraken van zijn buik, dan is het raadzaam om veterinaire hulp in te roepen.

Hoe kom je van de hik van honden af?

Er zijn veel suggesties om van de hik bij mensen af te komen, hoewel het onwaarschijnlijk is dat veel van deze zullen werken voor onze honden metgezellen. Het is onwaarschijnlijk dat u uw hond kunt vragen zijn adem in te houden en tot tien te tellen! Je hond laten schrikken is zeker niet aan te raden. Maar wat kunnen we doen dat werkt?

Rustige onregelmatige ademhaling
Door de ademhaling van uw hond te vertragen, zal de beweging van het middenrif vertragen en de samentrekkingen verminderen. Moedig uw hond aan om te gaan liggen en te ontspannen. Vermijd lichaamsbeweging of opwinding. Bied ze misschien een buikmassage aan om ontspanning aan te moedigen.

Drink water
Het drinken van water helpt het gas in de maag te verminderen en de bewegingen van de maag te laten bezinken. Moedig uw hond aan om rustig en langzaam te drinken.

Maaltijden vertragen
Als uw hond de neiging heeft om de hik te krijgen omdat hij te snel eet of drinkt, probeer hem dan te vertragen. Probeer het voer van uw hond over de vloer te strooien of gebruik een langzame voerbak om te voorkomen dat hij zijn maaltijd doorslikt.

Wanneer moet u zich zorgen maken over honden hik?

In zeldzame gevallen kunnen langdurige aanvallen van de hik, of vaak terugkerende aanvallen van de hik, een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is. Het is raadzaam om zo snel mogelijk veterinaire hulp in te roepen als u een van de volgende symptomen ziet:

Uw hond lijkt pijn te hebben of van streek te zijn
Hijgen, ijsberen, strekken of zich vaak omdraaien om naar hun buik te kijken, kunnen tekenen zijn van buikpijn.

Uw hond kwijlt overmatig
Dit kan een teken zijn van misselijkheid, buikpijn of inname van gifstoffen.

Uw hond heeft moeite om te ademen met de hik
Elke verandering in het ademhalingspatroon van uw hond, bijvoorbeeld als hij zwaarder wordt of sneller is dan normaal, moet verder worden onderzocht. Uw hond die sneller vermoeid raakt of niet kan sporten als hij de hik heeft, kan ook een reden tot bezorgdheid zijn.

Je hond begint te braken na de hik
Dit kan een teken zijn van maagklachten of inname van gifstoffen. De meeste aanvallen van hik bij honden en puppy’s vereisen geen interventie. Als u zich echter zorgen maakt dat uw pup zich ongemakkelijk voelt, of dat de hik regelmatig voorkomt voor uw harige vriend, dan is een bezoek aan uw dierenarts misschien aan de orde.