In Nederland is nu ook bij een aantal huisdieren officieel het coronavirus vastgesteld. Het gaat tot nu toe om drie katten en één hond. De hond, een buldog van 8 jaar oud, is inmiddels overleden doordat de dierenarts het beestje heeft laten inslapen. Of deze beslissing het direct gevolg was van de coronabesmetting is niet duidelijk, de hond was namelijk ook al ziek.

Het was overigens al bekend dat vooral katten gevoelig zijn voor besmetting door het coronavirus. Japanse wetenschappers voerden namelijk onlangs een experiment uit waarbij ze drie katten lieten besmetten met het virus. Daarna werden ze vergezeld van drie gezonde onbesmette katten. Enkele dagen later bleken alle zes katten het virus onder de leden te hebben. De katten vertoonden overigens geen van allen ziektesymptomen.

Raadpleeg de dierenarts bij klachten

Hiermee is het dus wel duidelijk geworden dat we ook onze huisdieren goed in de gaten moeten houden. Heeft jouw hond of kat plotseling klachten waarvan je de oorzaak niet direct kunt herleiden? Neem dan voor de zekerheid contact op met de dierenarts.

Als je geen hondenverzekering of kattenverzekering hebt en je hebt maar beperkte financiële middelen om je trouwe viervoeten goede zorg te verlenen, dan is het aan te raden om alsnog een dierenverzekering af te sluiten. Zeker in deze tijden lopen namelijk ook huisdieren meer risico blijkt hieruit.

Huisdieren spelen geen grote rol in de verspreiding

De kans dat honden of katten een noemenswaardige rol spelen in de uitbraak van het virus is desondanks niet erg groot volgens de virologen. Katten blijken maar weinig virus uit te scheiden en de periode van uitscheiding is veel korter dan bij mensen, namelijk slechts een kleine week.

Daarnaast blijken honden ook veel minder gevoelig voor besmetting. Zo beschreven Hongkongse wetenschappers een geval van twee honden die besmet raakten, waarschijnlijk door hun baasje. Deze eigenaar met het covid-19 virus had echter maar liefst vijftien honden. De overige dertien honden bleken niet besmet geweest.

Houd je hond of kat binnen bij besmetting

Toch is het wel aan te raden om je huisdier binnen te houden als in jouw huishouden een geval van corona heerst. De verspreiding kan namelijk toch wel degelijk via de hond of kat gaan. De dieren onderling kunnen het overdragen door likken en door aaien kan het van mens op dier of omgekeerd gaan. Voorzichtigheid is dus zeker ook met huisdieren geboden!