De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, kort gezegd Toller, is een leuke en actieve hond die perfect past bij een actief gezin. Het is een hond die houdt van zwemmen en wandelen, maar ook heerlijk met je komt knuffelen op de bank. Hoewel dit hondenras nog niet zo populair is als de Golden Retriever of de Labrador Retriever is het absoluut een geschikte gezelschapshond. In dit artikel zetten we een aantal weetjes over dit bijzondere ras voor je op een rij.

De naam

Nova Scotia Duck Tolling Retriever… het is een mond vol. De meeste baasjes van dit hondenras spreken dan ook simpelweg van de ‘Toller’. Toch valt de keuze voor deze lange naam prima uit te leggen. Het ras komt oorspronkelijk van het Canadese schiereiland Nova Scotia. Dit verklaart direct het eerste deel van de naam.

In Canada werd de Toller gebruikt voor het lokken van eenden voor de jacht. Dit deden de honden door langs de waterkant te spelen en met hun kwispelende staart rondjes te draaien en langs te rennen. Deze jachttechniek wordt ook wel ‘tolling’ genoemd, wat direct het tweede deel van de naam verklaard. Na het schot van de jager mochten de Tollers de aangeschoten eenden uit het ijskoude water apporteren. Het Engelse woord voor ‘ophalen’ is ‘retrieve’ en zo kom je dus uit op Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

De Toller scream

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever kan blaffen net als iedere andere hond, maar staat er ook om bekend een bijzonder schreeuwend geluid te kunnen produceren. Deze hoge, indringende toon wordt ook wel de ‘toller scream’ genoemd. Een Toller laat deze bijzondere blaf vooral horen als hij erg enthousiast is. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het spelen met een bal of als de Toller een kat of vogel in het vizier heeft waar hij graag achteraan wilt gaan.

Toller zijn de kleinste retrievers

We sluiten af van met nog een opvallend feitje. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is namelijk de kleinste van alle retrieverrassen. De gemiddelde schofthoogte van dit hondenras ligt tussen de 45 en 50 centimeter. Dit betekent dat je iets minder hond hebt om mee te knuffelen, maar wel meer ruimte over hebt op de bank of in bed.

Meer weten over de Nova Scotia Duck Tolling Retriever of andere hondenrassen? Breng dan eens een bezoek aan Hondtrainen.nl. Op deze informatieve website vind je artikelen over het trainen van je hond, een overzicht met alle hondensporten en alle hondenrassen op een rij.