De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, vaak kortweg Toller genoemd, is een hondenras afkomstig uit Canada. Het ras is genoemd naar de provincie Nova Scotia, waar het oorspronkelijk werd gefokt. Het ras is ontwikkeld om eenden te lokken door in het water te spelen, waarna de jager ze op een veilige manier kan neerhalen. De Toller is een middelgrote hond met een atletisch en gespierd lichaam, een glanzende, rode vacht en een scherp gezicht. De oren zijn lang en ovaalvormig en de staart is lang en pluizig. De Toller is een actieve, intelligente en energieke hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. 

De kenmerken van een ‘Toller’

De toller is een echte gezelschapshond. Niet alleen vinden ze het geweldig om onder de mensen te zijn. De belangrijkste kenmerken van deze prachtige hond zijn:

Uiterlijk: De Toller is een middelgrote hond met een atletisch en gespierd lichaam, een glanzende, rode vacht en een scherp gezicht. De oren zijn lang en ovaalvormig en de staart is lang en pluizig.

Persoonlijkheid: De Toller is een actieve, intelligente en energieke hond met een aanhankelijke en gehoorzame persoonlijkheid. Hij is gek op kinderen en andere huisdieren.

Werkzaamheid: De Toller is zeer getalenteerd in het werk met wild, met name eendenjacht, maar ook in gehoorzaamheid, agility, flyball, en andere hondensporten.

Verzorging: De Toller heeft een medium lengte, waterafstotende vacht die regelmatig geborsteld moet worden om knopen en vervilting te verwijderen. Ook oren en tanden verzorging is nodig. 

Beweging: De Toller is een actief en energiek ras en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig. Dagelijks wandelen of hardlopen is een must, evenals het spelen van gehoorzaamheidstraining, agility, flyball, of andere hondensporten. Zo kunnen hond en baasje met een sportbh met rits ook prima een stuk gaan hardlopen. 

Verzorgen van de Toller

De verzorging van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is redelijk eenvoudig, maar het is belangrijk om regelmatig te onderhouden om het ras in topconditie te houden. Hier zijn enkele aanbevelingen voor de verzorging van een Toller: 

  • Vachtverzorging: De vacht van een Toller moet regelmatig worden geborsteld om knopen en vervilting te verwijderen. Het is aan te raden om de vacht minstens een keer per week te borstelen. Het is ook belangrijk om de vacht droog te houden, vooral na een bad of zwemmen.
  • Oren: De oren van een Toller moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongehouden om oorontsteking te voorkomen.
  • Nagels: De nagels van een Toller moeten regelmatig worden geknipt als ze te lang worden, om te voorkomen dat ze breken of de huid rond de poten beschadigen.
  • Tanden: De tanden van een Toller moeten regelmatig worden gepoetst om tandplak en tandsteen te verwijderen en tandbederf te voorkomen.
  • Beweging: De Toller is een actief en energiek ras en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig. Dagelijks wandelen of hardlopen is een must, evenals het spelen van gehoorzaamheidstraining, agility, flyball, of andere hondensporten.
  • Voeding: Voed de Toller met een hoogwaardig, gebalanceerd dieet dat is aangepast aan zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Het is aan te raden om een dieet te kiezen dat is samengesteld met een gekwalificeerde dierenarts of voedingsdeskundige.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen, is de ‘toller’ zoals deze hond wordt genoemd, een absolute gezelschapshond. Omdat ze zo ontzettend actief zijn, is het perfect om je kinderen er urenlang gezellig mee te laten spelen. Uiteraard niet vergeten om je hond tijdig te hydrateren, zodat je hond niet uitdroogt. Ga je nu een eind hardlopen met je hond, denk er dan niet alleen aan dat je als vrouw een shockabsorber ultimate run draagt, maar ook je hond voorzien van voldoende drinken, een stevig tuigje en af en toe een heerlijke beloning.