Hardlopen is voor zowel hond als baasje natuurlijk vanuit meerdere perspectieven ontzettend goed om te doen. Allereerst verbeterd het de band tussen hond en baasje en zorgt het ervoor dat de conditie van beide op peil blijft en zelfs verbeterd. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden, wanneer je met je hond voornemens bent om te gaan hardlopen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat je je Duck Tolling Retriever niet direct mee kunt nemen om vervolgens een kilometer of 5 te gaan hardlopen. Om ervoor te zorgen dat je dit op een gezonde en vooral ook veilige manier voor je hond kunt doen, hebben we een aantal tips voor je.

Zorg dat je hond goed luistert

Nu staan Tolling Retrievers erom bekend dat ze goed luisteren. Toch is het wel belangrijk dat je dit goed traint. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat je nog geen 100 meter hebt gelopen en je hond afgeleid is en alle kanten op wil rennen. Het is daarom dus ook verstandig om dit langzaam op te bouwen. Eenvoudige commando’s die je je hond eerst zou moeten leren, is het zit, af en blijf. Op het moment dat je hond deze commando’s beheerst, dan is de kans vrij groot dat je hond ook gehoorzaam is op het moment dat jullie samen gaan hardlopen. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat je nog even blijft dooroefenen.

Neem voldoende drinken mee

Niet alleen jij krijgt natuurlijk tijdens het hardlopen dorst. Ook je hond zal het nodige vocht verliezen, waardoor het belangrijk is dat ze voldoende drinken. Gebeurt dit namelijk niet, dan kan dit zorgen voor uitdrogen en andere vervelende klachten bij je hond. Waar wij mensen natuurlijk tijdens het hardlopen kunnen drinken, geldt dit voor je hond niet. Zorg er dus voor dat je af en toe even een pauze houdt. Zo kun jij je sportbeha even goed doe en geeft het je ook direct de tijd om ervoor te zorgen dat je hond wat water kan drinken.  

Zorg voor een goede riem

Wanneer je met je hond wilt kunnen hardlopen, dan is een goede riem wel zo prettig. Het is natuurlijk niet handig om een riem te gebruiken die je iedere keer in je handen vast moet houden. Waar wij mensen moeten beschikken over een goede outfit, zoals de juiste hardloopschoenen, sportbeha anita en een comfortabele broek, is het voor honden belangrijk dat ze een goede riem met bijbehorend tuigje dragen. Een goede riem is er één die je als baasje om je middel kunt doen. Zo heb je beide handen vrij en heeft je hond voldoende ruimte om lekker rustig naast je mee te kunnen rennen. Je zult zien dat naarmate je dit vaker doet, je hond niet alleen een betere conditie krijgt, maar jullie er ook samen voor zorgen dat de band tussen hond en baasje versterkt wordt. Dus loop jij nog niet hard met je hond? Dan is het tijd om je tolling retriever eens aan het werk te zetten.