Spot-on behandelingen zijn een onmisbaar wapen in het gevecht tegen parasitaire infecties bij huisdieren. Ze bieden bescherming tegen vlooien, teken, mijten en ander vervelend ongedierte en kunnen ook gebruikt worden bij de behandeling van bestaande infecties. In dit artikel gaan we nader in op spot-on behandelingen, de toepassing, de voordelen, de nadelen en mogelijke risico’s.

Wat is een Spot-On?

Een spot-on (afgeleid van het Engelse “to spot” wat “druppelen” betekent en “on” wat “op” betekent; standaardterm: “oplossing voor cutaan gebruik”) is een vloeibaar diergeneesmiddel met anti-parasitaire eigenschappen dat wordt aangebracht op een specifieke plek op de huid. De werkzame ingrediënten worden ofwel door de huid opgenomen, dringen dan de parasiet binnen of blijven aanwezig op het oppervlak van de huid.

Natuurlijk spot-ons zijn een goed alternatief voor chemische preparaten voor dieren. Ze zijn vrij van chemische stoffen en bevatten in plaats daarvan enkel plantaardige ingrediënten. Deze ingrediënten omvatten vaak geselecteerde plant oliën met een hoog gehalte laurinezuur dat werkt als een afweermiddel tegen teken, vlooien en mijten. Soms kunnen natuurlijke spot-ons voor huisdieren ook insectenvet bevatten.

Bescherming Tegen Parasieten

Spot-on behandelingen zijn zeer effectief in de bescherming van huisdieren tegen verschillende parasieten, o.a. vlooien, teken, mijten en ander vervelend ongedierte. De werkzame ingrediënten in spot-on behandelingen doden deze parasieten of voorkomen de reproductie van deze parasieten waardoor het risico op besmetting afneemt.

Toepassing en Dosering

Het aanbrengen van een spot-on product is veilig en eenvoudig. Ook huisdiereigenaren zonder specialistische kennis kunnen hun huisdieren eenvoudig thuis behandelen. Om dit te doen wordt de vacht gespreid op een specifieke plek en wordt het product vanuit een kant-en-klare pipet rechtstreeks op de huid aangebracht. De benodigde hoeveelheid product hangt af van het gewicht en de grootte van het huisdier. Kleinere dieren zoals katten, kleine honden en puppy’s krijgen een kleinere hoeveelheid dan grotere honden. Dankzij de kant-en-klare pipetten voor spot-on producten hoeven huisdiereigenaren alleen maar het juiste product te kiezen gebaseerd op grootte en gewicht van hun huisdier om overdosering te voorkomen.

Het is essentieel dat het huisdier de aangebrachte vloeistof niet aflikt. Dit zorgt ervoor dat voldoende werkzame stof op de huid aanwezig blijft en dat het zich kan verspreiden over het talg op de huid. Daarom moet een plek op het lichaam gekozen worden waar het dier er niet bij kan, bijvoorbeeld tussen de schouderbladen of in de nek. Hoewel sommige spot-on producten waterbestendig zijn wordt geadviseerd om de eerste twee dagen na behandeling het huisdier niet in bad te doen of de haren te assen. Dit helpt de talglaag te beschermen zodat het product goed zijn werk te laten doen. Om continue preventieve bescherming te garanderen dient de toepassing regelmatig herhaald te worden.

Voordelen van Spot-On Behandelingen

1. Langdurige Bescherming: Spot-on producten bieden langdurige bescherming tegen parasieten. Sommige producten zijn enkele weken werkzaam en hoeven minder vaak toegediend te worden.

2. Breed Spectrum in Werking: Veel spot-on behandelingen zijn werkzaam tegen een verscheidenheid in parasieten en dit maakt het een veelzijdige optie voor huisdiereigenaren.

3. Eenvoudige Toepassing: Het aanbrengen van een spot-on product is gemakkelijk en vereist geen speciale vaardigheden. Het kan eenvoudig thuis gedaan worden.

Nadelen van Spot-On Behandelingen

Onjuiste toepassing zoals het onvoldoende scheiden van de vacht of als de vacht te vroeg met water in aanraking komt bijvoorbeeld in het geval van een buitenkat in de regen, kan er toe leiden dat de werkzaamheid niet optimaal zal zijn. In deze gevallen dient men rekening te houden met een mogelijk onvolledig of onvoldoende effect. Het is dan mogelijk nodig om de toediening te herhalen.

Het wordt ook aangeraden om vóór toediening met de huisdiereigenaar te overleggen. Dit voorkomt dat het aangebrachte product niet wordt ingeslikt door andere dieren of kinderen.

Mogelijke Risico’s en Bijwerkingen

Ook al zijn spot-on behandelingen over het algemeen veilig, toch kunnen sommige dieren gevoelig zijn voor de werkzame ingrediënten. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de fabrikant te volgen en een dierenarts te raadplegen in geval van zorgen.

Conclusie

Spot-On behandelingen zijn een zeer effectieve methode in de strijd tegen parasitaire infecties bij huisdieren. Ze bieden een langdurige bescherming en zijn eenvoudig aan te brengen. Desalniettemin is het belangrijk om de aanwijzingen voor gebruik te volgen en een dierenarts te raadplegen in geval van zorgen. Indien goed aangebracht kunnen spot-on behandelingen helpen om onze viervoeter vrienden te beschermen tegen vervelend ongedierte en hun gezondheid te ondersteunen.